Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
   
Totaal Locatie  Brochures      
 
Oostvaarderskliniek
Multifunctionele, groene inrichting van buitenruimte voor tbs-kliniek
 

Hoe richt je aangename buitenruimtes in voor tbs-patiënten binnen de beperkingen van de vereiste veiligheidsnormen? Buro Lubbers nam de uitdaging aan en ontwierp voor een nieuw gebouwd forensisch psychiatrisch centrum in Almere buitenaccommodaties waar de patiënten alleen of in gezelschap, actief of inactief, in een rode (esplanade) of groene (patio's) omgeving kunnen verblijven. Het achterliggende idee was om een aantal facetten van het buitenleven te repliceren binnen de muren van de kliniek. Zo resulteert de open structuur van vlakken en strips in uiteenlopende functies en sferen. Een sportveld wordt afgewisseld met moestuinen, een esplanade om te wandelen wordt aangevuld met zitbankjes en een pingpongtafel. De patio's bij de woonverblijven kunnen de patiënten beplanten in overleg met de tuintherapeute. In de toekomst worden op het terrein ook kassen en dierenverblijven gerealiseerd. Op deze manier sluit het humane ontwerp aan op het gedifferentieerde en multifunctionele zorgprogramma van de Oostvaarderskliniek.

 
     
 

ontwerp
status
locatie
opdrachtgever

samenwerking
links
gerelateerd

 

2004-2005
2007-2008 uitvoering
Almere
Rijksgebouwendienst
Studio M10
Oostvaarderskliniek
Zorg
| Buitenruimten | Tuinen

 
         
     
  Documentatie
(pdf)
  architectenweb
magazine
, nr. 21
 
         
     
  Gezond Ontwerp!
2010