Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
   
Totaal Locatie  Brochures      
 

     

 

Geriefbosje
Vrij wonen in een geriefbos midden in het landschap

Op uitnodiging van de gemeente heeft Buro Lubbers een landschappelijk-stedenbouwkundige visie opgesteld voor de ontwikkeling van woningbouw in landelijk gebied ten zuid-westen van Gilze. In de visie neemt Buro Lubbers stelling tegen het voornemen om het dorp uit te breiden ten koste van het landelijk gebied en de identiteit van de aangrenzende gehuchten. Wij vatten de  nieuwe woningbouw daarentegen op als een zelfstandige, vrije eenheid in het landschap, vergelijkbaar met een geriefbosje. Een groene buffer rond het geriefbos bewaart afstand tot de nabij gelegen buurtschappen en voorkomt dat de nieuwbouwwijk vastgroeit aan de bestaande dorpsrand. Daarnaast verankert de stevige groenstructuur van het geriefbos de woningen in het landschap. Hierdoor en als gevolg van zijn iets verhoogde ligging, krijgt het geriefbos net als de nabij gelegen buurtschappen, een herkenbare identiteit. De groene, wollige rand versterkt de eenheid van de plek en smeedt de verschillende architectuuruitingen tot een eenheid. De visie biedt hiermee de kans om een nieuwe en unieke laag toe te voegen aan het landschap van Gilze.

 

 
              ontwerp
status
locatie
opdrachtgever

gerelateerd
2010
ontwerp
Gilze Zuid-West
Gemeente Gilze-Rijen

Wonen
Documentatie
(pdf)