Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
 

© Benoit De Freine    
Rozemaai, Antwerpen
Nieuw park maakt beek beleefbaar voor de buurt

 

 Ekeren Antwerpen - 5 mei 2019

In de Antwerpse deelgemeente Ekeren is het Rozemaaipark officieel opengesteld voor het publiek. Het nieuwe landschapspark van 16 hectare heeft de Donkse beek opnieuw open gelegd. Hier kun je wandelen langs het water, picknicken in het bos en uitkijken over ruige natuur. En dat alles aan de rand van een probleemwijk die volledig gerevitaliseerd wordt. De Ekerse districtsburgemeester Koen Palinckx is tevreden: Het is zeker een aanwinst voor de wijk en de Ekerenaren. Hier rondwandelen geeft een vakantiegevoel.

Het Rozemaaipark is ontworpen door Buro Lubbers en maakt deel uit van het masterplan en inrichtingsplan voor het publieke domein van Rozemaai. Deze Antwerpse wijk wordt momenteel grondig vernieuwd. Naast de renovatie van de appartementsgebouwen wordt de openbare ruimte heringericht. Klapstuk is het Rozemaaipark. De Donkse beek, die sinds de jaren vijftig ondergronds was, is opnieuw aan de oppervlakte gebracht. De opengemaakte beek, waarvan de waterpeilen zullen fluctueren, stimuleert natuurontwikkeling en bevordert de biodiversiteit. Wadi’s voeren het water van de straten en woningen naar het beekdal waar het wordt geborgen. Een brug en stapstenen in het water verbinden de oevers van de beek. Uiteraard is het park ook bedoeld voor verblijf en vermaak. Voor de buurtbewoners zijn er talloze zitplekken, picknickplaatsen, speelaanleidingen en volkstuintjes. Omdat wandel- en fietsroutes sluiten het Rozemaaipark aansluiten op de omliggende natuurgebieden, zal het ook voor de passerende recreant een aangename trekpleister worden.

De Stad Antwerpen gunde Buro Lubbers de opdracht voor het masterplan Rozemaai naar aanleiding van een Open Oproep. Doel van de herstructurering van de probleemwijk was om de leefomgeving te verbeteren voor jong en oud, flora en fauna, bewoner en bezoeker. 140 bewoners participeerden in de ontwerpfase; hun wensen zijn zoveel mogelijk verwerkt.

 


 

ontwerp
status
locatie
opdrachtgever

samenwerking
g
erelateerd

 

2014-2015
uitgevoerd
Antwerpen
Stad Antwerpen
Groep Infrabo
Wonen | Natuur | Parken

 
     
 

Meer info over Rozemaai >>>