Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
 

© Base Photography    
DomusDELA, Eindhoven

Verborgen kloostercomplex is nieuw knooppunt in de stad

8 november 2019

 

 


De herbestemming van kloostercomplex Mariënhage in het centrum van Eindhoven is succesvol opgeleverd. De nieuwe multifunctionele voorziening - DomusDELA - opent op 8 november officieel haar deuren. Hier, in het oudste gebouw van de stad, is met eigentijdse middelen een spirituele sfeer gecreëerd voor de belangrijke momenten uit het leven: een uitvaart, een huwelijk of een jubileumfeest. Het is ook een plek om iets te drinken en eten, te overnachten of een concert te bezoeken. “Wat een in verval geraakt monument was, is nu een levendig gebouw dat onderdeel gaat uitmaken van de stad”, aldus algemeen directeur Edzo Doeve van DELA.

Centraal in het oude kloostercomplex is een nieuw bouwvolume toegevoegd van glas en wit aluminium. Deze ‘knoop’ verbindt de oude gebouwen en functioneert als een uitnodigende verblijfs- en doorgangsruimte. Bovendien voorziet de knoop DomusDELA van drie nieuwe entrees waardoor dwars door het gebouw nieuwe routes ontstaan in het centrum van de stad. Een reeks pleinen en tuinen is de intermediair tussen de gebouwen en de openbare ruimte. Hier komen functies samen, hier verenigen zich landschappelijke en stedelijke sferen, hier verankert DomusDELA in het stedelijk weefsel, stil en sereen zoals de plek het past.

De voorheen afgesloten tuin aan de Dommel is opengesteld voor publiek. Het is een aangename plek om even uit te rusten en te genieten van de schoonheid en de historie van de plek. Het is de perfecte locatie voor trouwfoto’s bovendien. Het binnenplein is een verstilde, serene plek door zijn sobere, terughoudende inrichting met profierkeitjes, cortenstalen details en meerstammige bomen. Cultuurhistorische symbolen uit de oorspronkelijke kloostergebouwen zijn verwerkt in boomroosters en watergoten. Het voorplein heeft een groene uitstraling met zijn rododendrons. Het nodigt uit DomusDELA binnen te treden en te dwalen door zijn tuinen en over zijn pleinen.

In 2017 kocht uitvaartverzekeraar en -verzorger DELA het kloostercomplex om het te transformeren naar een ceremoniehuis. De gebouwen en het kloosterterrein zijn vervolgens met respect voor de cultuurhistorie gerenoveerd en op een eigentijdse manier herbestemd. Buro Lubbers ontwierp de verschillende buitenruimtes. Door de herbestemming is Eindhoven een belangrijke stedelijke hotspot rijker.

 


 
ontwerp
status
locatie
opdrachtgever

samenwerking

g
erelateerd
  2015-2019
uitgevoerd
Eindhoven
uitvaartcoöperatie DELA
diederendirrix architecten, En|En architecten, bureau Franken, Hoesbergen advies, RA Infra
Buitenruimten | Cultuurhistorie
 
 
 
     
 

Lees meer >>>