Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
 

  • 01 01
  • 02 02
  • 03 03
     
Plan Rozemaai opgenomen in
het Blauwe Kamer Jaarboek

 

 


7 december 2019

Plan Rozemaai is opgenomen in het Blauwe Kamer Jaarboek 2019: Een jaarlijkse reflectie op het werk van Nederlandse landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. Uit 125 inzendingen koos de selectiecommissie 21 inspirerende voorbeeldprojecten.

 

 


Rozemaai

Het Rozemaaipark is ontworpen door Buro Lubbers en maakt deel uit van het masterplan en inrichtingsplan voor het publieke domein van Rozemaai. Deze Antwerpse wijk wordt momenteel grondig vernieuwd. Naast de renovatie van de appartementsgebouwen wordt de openbare ruimte heringericht. Klapstuk is het Rozemaaipark. De Donkse beek, die sinds de jaren vijftig ondergronds was, is opnieuw aan de oppervlakte gebracht. De opengemaakte beek, waarvan de waterpeilen zullen fluctueren, stimuleert natuurontwikkeling en bevordert de biodiversiteit. Wadi’s voeren het water van de straten en woningen naar het beekdal waar het wordt geborgen. Een brug en stapstenen in het water verbinden de oevers van de beek. Uiteraard is het park ook bedoeld voor verblijf en vermaak. Voor de buurtbewoners zijn er talloze zitplekken, picknickplaatsen, speelaanleidingen en volkstuintjes. Omdat wandel- en fietsroutes sluiten het Rozemaaipark aansluiten op de omliggende natuurgebieden, zal het ook voor de passerende recreant een aangename trekpleister worden.

De Stad Antwerpen gunde Buro Lubbers de opdracht voor het masterplan Rozemaai naar aanleiding van een Open Oproep. Doel van de herstructurering van de probleemwijk was om de leefomgeving te verbeteren voor jong en oud, flora en fauna, bewoner en bezoeker. 140 bewoners participeerden in de ontwerpfase; hun wensen zijn zoveel mogelijk verwerkt.

  


 


 
 
 
 
 
 
 
Lees meer >>>