Buro Lubbers Nieuwsbrief
Nieuwe Markt Kerkrade officieel geopend

Centrumplan Buro Lubbers volop in uitvoering

Op vrijdag 5 juni is de heringerichte Markt in Kerkrade officieel geopend. “Kerkrade heeft een mooi, nieuw kloppend hart”, aldus wethouder Tim Weijers. Jong en oud reageren enthousiast op het plein met zijn bedriegertjesfontein en de stamtafel onder de lindes. De markt is het eerste resultaat van het Centrumplan ontworpen door Buro Lubbers. De komende maanden worden de omringende straten en pleinen aangepakt.


Een tapijt van gebakken roodbruine klinkers geeft het nieuwe centrum van Kerkrade een tijdloze en warme uitstraling. Granietkeitjes creëren een subtiele lijnvorming in het klinkertapijt en zorgen voor een heldere zonering van bomen, meubilair, verlichting en kunst. Ook de Markt is ingericht met de klinkers en granietkeitjes. Houten meubels, waaronder de stamtafel, nodigen er uit tot ontmoeting en verblijf. De fontein met 24 stralen begint op onverwachte momenten te spuiten; kinderpret gegarandeerd. De lindes op de Markt maken deel uit van het bomenmuseum dat zich over het hele centrum uitstrekt. Grote, solitaire bomen op verschillende plekken functioneren als belangrijke herkenningspunten in de stad en leiden het publiek van de ene naar de andere plek. De krenten-, kersen- en honingbomen zorgen met hun geuren en kleuren voor een fraaie seizoensbeleving.
 
De gemeente is trots op haar nieuwe centrum. Het vormt een belangrijke verbinding met andere toeristische trekpleisters en bouwplannen in Kerkrade. Het centrum is weer het visitekaartje van de stad, dat het publiek uitnodigt tot verblijf, ontmoeting en een volgend bezoek.
Centrumplan Kerkrade
Ontwerp 2012-2014  Uitvoering 2015  Omvang fase 1 22.000 m2 Opdrachtgever Gemeente Kerkrade, afdeling Stedelijke Ontwikkeling Ontwerper Buro Lubbers Landschapsarchitectuur & Stedenbouw, Vught Besteksuitwerking CR Projectburo, Arnhem Hoofdaannemer Speessen Wegenbouw BV, Thorn Fontein Rots Maatwerk, Brummen Meubilair Grijsen Park en Straatdesign, Winterswijk Verlichtingsplan Har Hollands, Eindhoven Ondergrondse Infrastructuur Putkast BV, Wormerveer Klinkerbestrating Bylandt Straatbaksteen, Tolkamer Betonbestrating MBI Beton, Veghel Natuursteen Egbers Stenen, Molenhoek
Buro Lubbers is een ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur, stedenbouw en de inrichting van de openbare ruimte. Sinds 1993 ontwerpt het bureau projecten op elk schaalniveau, voor zowel publieke als private opdrachtgevers. Met ambitie en realiteitszin zet het bureau zijn expertise in voor de bouwopgaven van vandaag.
Noot voor de redactie: voor een interview met opdrachtgever/ontwerpers, meer informatie of beeldmateriaal contacteer Kim Thehu (k.thehu@burolubbers.nl of 073-6149321).
 
Buro Lubbers
Landschapsarchitectuur & Stedenbouw

Reutsedijk 13, Vught
+31 (0)73-6149321
info@burolubbers.nl
nieuws@burolubbers.nl
 
Tweet
Share
Share
Forward