Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
 
 
Nieuw kantoor op Isabellakazerne
Sinds 1 oktober bevindt onze nieuwe werkplek zich op de Isabellakazerne in Vught. Het is een inspirerende locatie met historische kazernegebouwen in een parkachtige omgeving. Veel creatieve ondernemers en bewoners hebben hier hun plek gevonden met kruisbestuiving tussen de disciplines als gevolg. Buro Lubbers heeft zijn intrek genomen in ‘Gebouw 13’, een karakteristiek pand (220 m2) met verschillende units en een functionele studiozolder. Buiten willen we een tuin maken waarin we experimenteren op de grenzen van ons vakgebied. Ons nieuwe kantoor bevindt zich op tien minuten fietsen van de stations en centra van ’s-Hertogenbosch en Vught. Vanaf de A2 en N65 is het goed bereikbaar en er zijn gratis parkeerplaatsen voor de deur.
Het adres: Reutsedijk 13, 5264 PC Vught.

Nieuw in portefeuille

Recent zijn we gestart met een aantal nieuwe opgaven. Samen met Tarra architecten werken we aan stedenbouwkundig plan voor het gebied Celsius in Woensel-West (Eindhoven), op basis waarvan de gebieds- en gebouw-ontwikkeling kan plaatsvinden. Voor de locatie Zuigerplasdreef in Lelystad verrichten we een landschappelijk-stedenbouwkundige verkenning naar de mogelijkheden hier woningbouw te realiseren. Dit najaar start het kwaliteitsteam Haringbuys (Aerdenhout). Nu 50% van de kavels is verkocht en de eerste woningontwerpen worden gemaakt, is het tijd om de architectuur te toetsen aan het stedenbouwkundig en beeldkwaliteitplan. We zijn dit najaar ook gestart met het definitieve inrichtingsplan van park Heilust in Kerkrade. Ook in deze fase van het project worden bewoners intensief betrokken bij de inrichting van hun woonomgeving. En, tot slot, krijgt Stadhouderspark binnenkort een vervolg, inrichting van een woonwijk om de hoek van onze nieuwe werkplek.
     
 
Buro Lubbers is doorgestart
Buro Lubbers is per 5 september doorgestart met behoud van naam, projecten en personeel. Vol ambitie en vertrouwen ziet het bureau zijn toekomst tegemoet. Buro Lubbers blijft Buro Lubbers, een ontwerp- en adviesbureau voor landschapsarchitectuur, stedenbouw en inrichting van openbare ruimte. Veel van onze projecten zijn nu in uitvoering, de opdrachtportefeuille is gevuld met interessante opgaven en er staan nieuwe projecten op stapel. Hetzelfde multi-disciplinaire team staat klaar om verder te werken aan deze mooie projecten. Kennis en kunde zijn behouden om de diensten te leveren zoals u van ons gewend bent. Volledig persbericht
     

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Rieteiland Oost in de zomer
Eén groeiseizoen later en Rieteiland Oost toont haar groene gezicht. De bomen en planten, die in het voorjaar van 2012 zijn aangeplant, zijn het afgelopen jaar uitgegroeid tot de groenstructuur die de diversiteit aan woningen op het eiland draagt. Met zijn sterke, groene imago onderscheidt Rieteiland Oost zich van de rest van IJburg. Bekijk hier de foto's van voorjaar 2012 en zie hoe het eiland zich heeft ontwikkeld.

Buro Lubbers staat aan de wieg van het ruimtelijk plan van Rieteiland Oost. Wij waren betrokken bij alle facetten van het totaalconcept van stedenbouw en beeldkwaliteit tot kavelpaspoorten, van schets tot de kavelverkoop. Meer info

     

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MSP Allee Heerlen in uitvoering
Dwars door de wijken Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig wordt een bijzondere route aangelegd: de MSP Allee. Het is een lange boulevard waar men kan wandelen, fietsen, joggen en skeeleren. De auto is te gast. Op verschillende plekken aan de route worden voor jong en oud speel- en ontmoetingsplekken ingericht. Bloeiende bomen en vaste planten in stroken geven de allee in elk seizoen een nieuwe kleur. Een uniek rooster met plaatsen en afstanden geeft aan waar de fietser of wandelaar zich aan de MSP Allee bevindt.

Het routeontwerp maakt onderdeel uit van een grootschalige herstructurering van de MSP-wijken, die kampen met de ruimtelijke en sociale gevolgen van krimp. De nieuwe hoofdslagader verbindt de wijken onderling evenals met het centrum van Heerlen en het buitengebied. Meer info

 

     
 
De zomer begint met een nieuwsbrief en twee blogs
Een nieuw seizoen, een nieuwe nieuwsbrief. Vanaf nu publiceren wij aan het begin van elk seizoen een nieuwsbrief. De eerste, de zomerbrief is net uit. Aanmelden voor volgende nummers (4x per jaar) kan via nieuws@burolubbers.nl.

De zomer is ook de tijd voor inspiratie. In verre oorden of op de hoek van de straat, in museum of muziek en in ontmoeting met de ander laten we ons inspireren tot nieuwe plannen. Benieuwd naar onze bronnen? Laat je inspireren en neem een kijkje op ons beelden-blog.

In de Kiosk verzamelen we nieuws dat ons als ontwerpers raakt, dat onze projecten beïnvloedt, waar we een opinie over hebben en over willen debatteren. Ontwerpen betekent immers ook je verhouden tot de actualiteit. Van het vakgebied en de wereld daarbuiten.

     
  Geselecteerd voor Noord-Hofland Voorschoten
De Gemeente Voorschoten heeft Kalliste Woningbouwontwikkeling geselecteerd als ontwikkelaar voor woningbouw in Noord-Hofland. Samen met Buro Lubbers en architectenburo Heren 5 heeft Kalliste een visie ingediend waarbij collectieve – klantgerichte -  ontwerp-proces centraal staat. Uniek voor Voorschoten.
     

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Eindbeeld in zicht van Maasboulevard en kerktuin Cuijk
De uitvoering van het voetgangersgebied langs de Maasboulevard, de kerktuin en het kerkplein in Cuijk nadert zijn einde. Hiermee is een langverwachte verbinding gelegd tussen de Maaskade, die al eerder was gerealiseerd, en de kern van Cuijk. Waar eerst een doorgaande weg de oversteek van de kerk naar de boulevard en kade belemmerde, is nu een voetgangersgebied gecreëerd waar de auto te gast is. De materialisering van het voetgansgersgebied naast de rijbaan sluit aan op de boulevard waardoor het één geheel wordt en de verblijfskwaliteit toeneemt. Hetzelfde geldt voor de omgeving van de kerk. Een viertal nieuwe pleinen, waarvan het grootste voor het museum, is uitgevoerd in natuursteen. Samen met de nieuw aangeplante bomen is een aantrekkelijke sfeer ontstaan die past bij de monumentale gebouwen. Bijzonder is de openbare kerktuin met zijn uitnodigende groene inrichting. Struinend door de tuin bereikt de voetganger de boulevard waar hij kan flaneren en uitwaaien aan de Maas. Meer info
     

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Plein Weverij Zorgpark Voorburg Vught
Zaterdag 9 juni vond de officiële opening plaats van het plein Weverij op Zorgpark Voorburg in Vught. Het plein is één van de vele projecten die Buro Lubbers heeft gerealiseerd in het park. Meer informatie over Zorgpark Voorburg: Masterplan, Parklaan
     
 
Dag van de Architectuur Nijmegen besteedt aandacht aan twee projecten van Buro Lubbers

21 juni 2012 | 20.00 uur
Frij'hof is genomineerd voor de Architectuurprijs Nijmegen 2013. Stemmen op het plan kan tot 16 juni in Architectuurcentrum Nijmegen. Wilt u thuis al zien welke projecten ingezonden zijn? Maak dan gebruik van UAR, de mobiele architectuur applicatie van het NAi.  

22 juni 2012 | 11.00-13.00
Plein 44 is nog in uitvoering evenals de nieuwbouw aan het plein. Tijdens de dag van de architectuur geeft Peter Lubbers een rondleiding op het plein.

Programma

     
 
13 projecten in uitvoering!
Op dit moment zijn 13 van onze projecten in uitvoering, van Amsterdam tot Eindhoven, van daktuin tot villawijk, van inrichtings- tot stedenbouwkundig plan. En de lijst wordt binnenkort nog uitgebreid. De realisatie van de projecten kunt u nu volgen op onze uitvoeringspagina.

Projecten zijn:, Plein 44 (Nijmegen), Rieteiland-Oost (IJburg Amsterdam), Strijp R fase 1(Eindhoven), Internationale School (Eindhoven), Daktuin Anton en Daktuin Gerard (Strijp S, Eindhoven), A2 Vught-Boxtel, Maasboulevard e.o (Cuijk), Saksen Weimar fase 1 en fase 2 (Arnhem), Lamme van Dieseplein (Deventer), Lichttoren (Eindhoven), Schubertlaan (Eindhoven).

     

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
20 jaar Buro Lubbers!
Voor een willekeurige vogevlucht langs uitgevoerde projecten van 1993 tot 2013 klik op de pijltjes hier links en zie:

Rijksarchief Limburg, Maastricht; Westerpark, ‘s-Hertogenbosch; Monnikenhuizen, Arnhem; ´t Zand Son en Breugel; Choorstraat, 's-Hertogenbosch; Maaskade, Cuijk; Academietuinen Utrecht; Beekdalpark, Son en Breugel; Belval Ouest, Luxemburg; Boschkens, Goirle; Groede Podium, Sluis; De Bisschoppen, Utrecht; Gevangenismuseum, Veenhuizen; Ontmoetingsplein, Kapellen BE; Haven, Oudenbosch; Rieteiland Oost, IJburg, Amsterdam; Saksen Weimar, Arnhem; Frij'hof, Nijmegen; Stadhouderspark Vught; Zorgpark Voorburg, Vught; Mathildepein, Eindhoven; Strijp R, Eindhoven; Maasboulevard, Venlo; Anton & Gerard, Strijp S Eindhoven
     
 
Tweede ronde Open Oproep landschapspark
Vlaams Bouwmeester
selecteert Buro Lubbers als kandidaat voor het ontwerp van het cultuurhistorisch, toeristisch ontwikke-lingsproject Sinte Gitter te Landen. "De aandacht die ze hebben voor publieksbeleving en het streven naar een combinatie van poëzie en functionaliteit, sluiten zeer goed aan bij het voorliggend project", aldus de selectiecommissie
     
 
Nieuwe opdracht: Vleesplein Venlo
Het publiek heeft het schetsontwerp van Buro Lubbers voor een nieuw Vleesplein in Venlo uitgeroepen tot winnaar van een meervoudig onderhandse aanbesteding. Het Vleesplein krijgt terrasjes, nieuwe verharding en behoudt de platanen. Binnen een met bloeiende klimplanten begroeide omheining vindt de bewaakte fietsenstalling (eventueel) een plek. Het definitief ontwerp is begin juni gereed. De uitvoering start nog dit najaar. Het ontwerp voor het Vleesplein volgt op een reeks projecten die Buro Lubbers in Venlo heeft gerealiseerd: Maasboulevard inclusief centrumdeel, Q4 en Maaswaard.
     
 
Pionieren op het dak. Vier groene daklandschappen in Eindhoven: Mathildeplein, Gerard en Anton, Veem-gebouw
Daktuinen staan volop in de belangstelling. Technologische ontwikkelingen en nieuwe inzichten over innovatieve groentoepassingen op daken en gevels volgen elkaar in rap tempo op. Gras- of sedumdaken zijn inmiddels een bekend fenomeen. Opzienbarender zijn dakparken op 34 meter hoogte vol in de wind en de zon. De draagkracht van het gebouw, de beregening, de afwatering en de beschikbare groeiruimte voor beplanting zijn uitdagende factoren bij het ontwerpen van daktuinen. Welke specifieke oplossingen wij hiervoor ontwerpen, blijkt uit een vergelijking tussen vier verschillende daktuinen die wij in Eindhoven hebben gerealiseerd. Voor het Mathildeplein bij de Lichttoren in het centrum en op de daken van de gebouwen Gerard, Anton en het Veemgebouw op Strijp S, ontwierpen wij verschillende verblijfsruimten op daken. Groen was het uitgangspunt, veel aangenaam groen.
Lees in deze brochure over onze creatieve en technische aanpak.
   
 
Nieuw eigenaarschap in een krimpwijk
Of hoe bevorder je bottom-up initiatief wanneer top-down je woning wordt gesloopt?
Meer samenleving, minder overheid. Een fraai adagium dat burgerinitiatieven volop in de schijnwerpers zet. Ook in de ruimtelijke ordening worden traditionele spelers afgewisseld en ingehaald door burgers. Het speelveld van onze planningscultuur verandert razendsnel van opstelling. Dat geeft nieuwe energie, het leidt tot creatieve projecten en andere vormen eigenaarschap. Maar deze ontwikkeling kent ook een schaduwzijde, die burgers buiten spel zet en gemeentes noopt een nieuwe rol te vinden. Hoe we hier als ruimtelijk ontwerpers mee om kunnen gaan, ontdekten wij in het project Heilust te Kerkrade. Lees in deze brochure over onze aanpak en ervaringen.
   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Prijsuitreiking ontwerpwedstrijd kinderen Vredeoord
Een wijk in de vorm van een gloeilamp en een nieuwe variant op Haverleij, dat zijn de twee winnende ontwerpen voor de te ontwikkelen wijk Vredeoord in Eindhoven. De kinderen zijn door woningstichting Trudo uitgenodigd mee te denken over de invulling van het voormalige Phillips-terrein Vredeoord. Het heeft geresulteerd in veel verrassende en bruikbare ideeën, van boomhutten en waterpartijen tot een sight-seeing bustour door de wijk. De winnende ontwerpers werkten samen als een echt bureau: samen brainstormen, dan alles met potlood tekenen en vervolgens taken verdelen en inkleuren maar. De winnaars mogen zich de nieuwe baas van Vredeoord noemen. Vredeoord wordt ontwikkeld in co-creatie met toekomstige bewoners. De kinderwedstrijd was een eerste actie. Buro Lubbers verwerkt de ideeën voor zover mogelijk in de stedenbouwkundige visie voor het gebied.
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Nieuwe publicaties over dakparken Gerard en Anton
Verschillende media hebben verslag gedaan van hun bezoek aan Gerard en Anton, twee industriële gebouwen op Strijp S (Eindhoven) die ziijn getransformeerd tot lofts met op de daken unieke parken. Zaterdag 12 januari was er open dag. HP/De Tijd prijst het riante uitzicht op 30 meter hoogte. Het Eindhovens Dagblad toont een filmpje van bezoekers die wandelen door de daktuinen en het uitzicht bewonderen. Trudo, woningcorporatie en opdrachtgever, heeft een uitgebreid beeldverslag gemaakt van de open dag.
Deze week vindt de vooroplevering plaats van het dakpark op Gerard. De diashow hiernaast laat de opbouw zien. Eén gebouw verderop wordt nu het park op Anton aangelegd. Meer informatie over de daktuinen Anton, Gerard en Veemgebouw

15 januari 2013


     

 

Villawijk Haringbuys een stap dichterbij
Dit voorjaar start naar verwachting de verkoop van de kavels van villawijk Haringbuys in Aerdenhout. Er is ook een speciale projectwebsite gelanceerd: www.villakavelsharingbuys.nl
Buro Lubbers ontwierp het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitplan. Omdat Haringbuys wordt ontwikkeld onder particulier opdrachtgeverschap zijn potentieel geïnteresseerde kopers evenals de omwonenden vanaf het eerste begin actief betrokken bij het ontwerp. Het resultaat is dat wensen en behoeften van de potentiële kopers zoveel mogelijk in het plan zijn verwerkt. Desondanks houdt het plan rekening met eventueel tegenvallende kavelverkoop en zijn er terugvalscenario’s geformuleerd. Meer info

15 januari 2013